Pasen in omgeving Pucon

13 april 2023 1 Door Stan Janssen

8 april zaterdag voor Pasen Pucon – thermaal bad -Pucon 80 Km

Vandaag lekker rustig aan doen wat afstand betreft. Chilenen hebben natuurlijk ook allemaal lang weekend. We staan op een camping aan de rand van de stad. Na ontbijtje gaan we richting een thermaal voorziening hier in de buurt. Per slot van rekening we zitten in een vulkaan gebied met steeds een rokende vulkaan iets ten zuide van Pucon.

Via een mooie weg rijden we naar het oosten waar een aantal thermaal baden naast elkaar liggen. Degene die wij bezoeken is meest natuurlijk aangelegd.

Voor 15000 pesos per persoon kun je er 2 uur blijven. Lekker relaxen in heet water. Terug in het stadje is het druk en lekker terrasweer.

Het is hier najaar, maar we merken hoe verder naar het noorden hoe warmer het weer wordt. We zitten nu ongeveer 800 km ten zuiden van Santiago. Daar moeten we aanstaande woensdag zijn want dan is onze reis afgelopen. We genieten als zoveel andere mensen van de ondergaande zon bij het meer Pucon.

Vannacht kamperen we bij het strand op een parkeerplaats. Beetje onrustig is het wel maar is een  prima plek en voor niks.

9 april eerste Paasdag Pucon naar Vilcún  220 km 

Liesbeth heeft de eieren versierd en we genieten van ons paasontbijtje in ons tiny house op wielen. Het is een mooie ochtend, misschien toch maar een stukje hardlopen. Weer lang geleden! Lekker langs de boulevard op en neer. Er zijn meer lopers. Tijdens het uitzweten naar de voortgang (6 uur tijdsverschil)  van de Parijs-Roubaix gevolgd op de NOS-site.

Paul stuurt ook via de whatsapp af en toe een update. Heel erg spannend. Dan toch maar de  Radio 1 aangezet. De eerste keer tijdens ons verblijf. Wat een spannende wedstrijd zeg en een mooie winnaar in een ongekend snel gemiddelde, 47 km/u . Wat een krachtmens is die van de Poel. 

Goed om 11 uur aan gereden. We rijden via diverse binnenwegen, oa met ripio, naar het natuurpark Conguillio. Dit is  bekend om zijn lava velden en ook vulkanen dus. Voordat we het park inrijden maken we nog een korte wandeling naar een waterval.

Na een paar km komen we bij het ingang van het park en wat schets onze verbazing: gesloten vanaf 14 uur. Tjonge daar gaat ons doel voor vandaag. Want door het park loopt geen andere weg waarlangs we een doorsteek kunnen maken verder naar het noorden. Dat is nu uitgesloten en maandag, 2e paasdag is de weg de hele dag dicht voor verkeer. Nou ja dan maar weer flink stuk terug en een andere weg gezocht + overnachtingsplaats. Na weer wat gravel wegen komen we in prachtig heuvelachtig boerenlandschap terecht. Maar het vreemde is dat je nergens van de weg af kunt want alles is afgezet met afrastering en hekken. Dan zien we toch ergens een hek openstaan en rijden daarin onder een prachtige hoge boom.

Kwartier later komt een boer bij ons langs en is nieuwsgierig wie we zijn en wat we doen. Ik leg met handen voeten uit dat we hier willen overnachten en dat we alles bij ons hebben en alles weer meenemen. Hij vindt het prima. We bereiden onze eenvoudige paasmaal en kijken nog naar een Netflix serie. 

10 april 2e paasdag Vilcún naar Pinto – Las Termas    340 km 

Gewekt door de haan en de hond gaan we op tijd op pad. We willen vandaan wat meer kilometers maken want woensdag moeten we terug zijn in Santiago. We rijden van onze standplaats naar de route 5, een soort A2 van Chili. Eenmaal op de snelweg kunnen we lekker doorrijden. Gelukkig niet echt druk. Het is een tolweg. Na 200 km nemen we een secundaire weg voor de afwisseling maar die is ook best saai. Want het land is nagenoeg vlak en er zijn veel (productie)bossen. We doen onderweg nog wat boodschappen en besluiten om weer verder naar het oosten te rijden. We moeten door een hele smalle gravel weg van ongeveer 12 km.

Gelukkig komen we hier niemand tegen want er was echt geen plaats voor twee. Toch wel gaaf om met je pick-up camper zo mobiel te zijn. We komen weer richting Andes en verder weg van route 5 waar we morgen weer naar toe moeten. Maar het oog wil ook wat via de route 55 rijden we richting een skigebied. Het landschap wordt weer wat ruiger. We zoeken een mooie plek aan een klein riviertje, leve iOverlander. We moeten zelfs door het riviertje om op onze plekje te komen.

Gelukkig schijnt de zon nog even en je raadt het al, ook weer een mooie zonsondergang. Morgen naar Santiago.