Ferry Puerto Yungay – Puerto Natales

13 maart 2023 2 Door Stan Janssen

11 12 13 maart Puerto Yungay naar Puerto Natales 750 km met ferry

Dag 2 op de ferry. Zie kaartje. Dit is de enige manier om via de Chileense kamt van de Andes naar het zuiden te reizen. Heel veel reizigers steken voor de ferry over naar Argentinië om dan over land naar zuiden te rijden. Maar wij vonden dit wel een mooi alternatief en redelijk betaalbaar ook. Camper + 2 personen is ongeveer 350 euro. Inclusief 6 maaltijden!
Vrijdag, zaterdag en zondag regent het eigenlijk de hele dag. Dan weer zacht dan weer hard.

Aan boord hebben we vaste stoelen op rij negen. Een soort vliegtuigstoelen maar dan nog iets luxer. De meeste mensen moeten hier dus ook op slapen, maar wij hebben de luxe om gewoon in onze camper op de autodek te gaan en daar ons bedje op zoeken of als we het zat zijn dan daar te  zitten. Er zijn drie ruimtes waar stoelen staan. We zitten op het onderdek niet zo’n gunstige plek qua uitzicht. Op de bovendek zijn nog stoelen vrij dus gaan we daar zitten zolang we niet worden weggestuurd. De tocht is 750 km door fjorden, je hebt steeds uitzicht op land en bergen. Maar zondag is de hele dag laag hangende bewolking. Geen vergezichten waar we wel op gehoopt hadden. Maar desalniettemin vermaken we ons prima. Gewoon lekker zondags met een mooi boek. Ik ben net begonnen aan het boek “De tolk van Kabul” van Matthieu Aikens. Nou dat is ook een manier van reizen als je Afghanistan wil verlaten! Een journalist die met een Afghaanse vluchteling meereist op zijn tocht naar een beter leven (non-fictie). 

Op een gegeven moment gaat de boot langzamer varen en begint ie een bocht te maken midden op het water. Een rare plek dus, maar wat blijkt, hij vaart een rondje om een scheepswrak, gewoon even voor de passagiers. Dat is weer een leuke geste van de bemanning. 

We hebben nog een tussenstop bij Puerto Eden. Daar komen nog heel veel mensen aan boord en een vrachtwagen en partij mosselen of schaaldieren in zakken op pallets. Nu zit ook in een keer het bovendek vol en verhuizen we weer naar onze eigen plek. 

De overtocht is inclusief 3 maaltijden per dag. De eerste avond wisten we dat niet dus we kookten ons eigen maaltje in de camper. Zondag was er een ontbijt, boterham met ham en kaas en paar kleine muffins. De maaltijden gaan op reserveringsnummer. Onze lunch is nu om 15.30 uur de laatste van 4 cohorten. We dachten dat ons diner ook wel laat zal zijn zo rond half tien.  Wij wachten, bleek later dat ons avondmaaltijd de eerste in het cohort waren dus om 19 uur. Dat hebben we dus in het Spaans gemist. Maar het niet erg want 2 maaltijden op een dag met zo weinig activiteiten is wel voldoende. 

Hebben snacks, bier en wijn in de camper, we komen niets te kort. Na nog een Netflix film gaan we gewoon naar bed in onze camper. Een rustig nacht. 

Maandagochtend is het droog maar wel bewolkt. Gelukkig maar. We hebben iets meer vergezichten. Op de hoge bergen heeft het  flink gesneeuwd. Zelfs het zonnetje laat zich af en toe zien. Aan boord zitten ook veel fietsers en andere reizigers uit het buitenland. Zoals jong Nederlands stel die 6 maanden onderweg zijn en dat helemaal met openbaar vervoer reizen. Of een Chileense die die eerst gewerkt heeft in Tortel en Cochrane en nu verder naar het zuiden reist.

Af en toe naar het bovendek buiten om te kijken naar de mooie omgeving en wildlife. Soort albatrossen die hun kunsten vertonen en dolfijnen en zeehonden komen af en toe aan de oppervlakte!

Het is nog 150 km naar Puerto Natales en met dit vaartje van ongeveer 15 km/uur is het nog 10 uur varen. Ik schat in dat we rond 18 uur aankomen. We gaan het zien. O ja we zijn precies 4 weken onderweg bijna op de helft er op zitten.